Grootkeukenmedewerker


Onze leerlingen grootkeukenmedewerker staan voor de praktijkvakken grotendeels in de keuken van de school om hier de nodige werkervaring op te doen. Uiteraard krijgen ze ook theoretische ondersteuning in de vorm van Geïntegreerde Algemene Sociale Vorming (GASV).

De leerlingen van het tweede en derde jaar zitten in de opleidingsfase, ze staan voornamelijk in voor het voorbereidende werk. Zij voeren vooral deeltaken uit om het dagmenu tijdig te kunnen serveren.

Enkele taken die uitgevoerd worden tijdens deze fase zijn:

  • Groenten reinigen, spoelen en versnijden.
  • Eenvoudige fruitbereidingen toepassen.
  • Eenvoudige desserten bereiden zoals fruitsla, yoghurtdesserts, puddingen…
  • Soepen bereiden en afwerken.
  • HACCP – regels toepassen.
  • Tafels dekken.
  • Bediening van de refter.

De leerlingen van het vierde en vijfde jaar zitten in de kwalificatiefase, ze leren zelfstandiger werken en nemen ook het bereiden van de maaltijden voor hun rekening. Leerlingen krijgen meer verantwoordelijkheid en de taken worden een pak moeilijker:

  • Aardappelen, groenten, sausen en vlees voorbereiden, bereiden en afwerken.
  • Zelfstandig desserten bereiden en afwerken.
  • Het op smaak brengen van gerechten.
  • Menu’s leren opstellen volgens de regels van de menuleer.
  • Bestellingen leren wegzetten volgens het FIFO – principe.

In het laatste jaar lopen deze leerlingen stage om zich verder te bekwamen in het vak grootkeukenmedewerker. De stages vinden plaats in een bedrijf in het normale arbeidsmilieu en duren drie weken.